Категорії

Круглий стіл «Мова – це наша зброя…»

11 листопада 2022 року учителі Гімназії № 10 Антоніна Вакульчук і Олена Ульянова взяли участь у круглому столі, який відбувся за участі представників Управління освіти і науки Новоград-Волинської міської ради, філологів закладів освіти громади у Будинку Рад до Дня української писемності та мови.

Словесники обговорили такі питання: «Витоки української мови», «Ковалі українського слова», «Нова мовна політика: історія успіхів та невдач», «Учителі – письменники», «Мова як м`яка сила та засіб протидії російській пропаганді». Присвятою зустрічі стали слова великого Т.Шевченка: «Ну що б, здавалося, слова…Слова та голос – більш нічого. А серце б`ється – ожива, Як їх почує!..»

Заглиблюючись в історію створення Преподобним Нестором Літописцем у 1113 році «Повісті минулих літ», педагоги згадали його слова: «Велика буває користь від учення книжного, книги наказують і вчать нас шляху до розкаяння, бо від книжних слів набираємося мудрості та стриманості…Той, хто читає книги, бесідує з Богом або святими мужами».

 Чому ж тоді рідне слово на шляху свого розвитку зазнавало стільки утисків? Згадати хоча б драконівські Емський указ1876 року та Валуєвський циркуляр 1863 року про повну заборону друкування книг українською мовою. 

Але «словом рідної мови можна знайти світло навіть у найтемнішій темряві», українська мова стала тією «м’якою силою», що простоїть російські пропаганді. Вона веде нас зараз до перемоги, надає сил,  допомагає вірити, надіятися, любити. Саме такими почуттями сповнені поезії Антоніни Вакульчук, Любові Трихлебової, Наталії Іщук, проза Елен Тен, які лунали впродовж зустрічі.

Олена УЛЬЯНОВА, учитель української мови і літератури