Категорії

Профілактика суїцидальних тенденцій серед школярів

Що таке суїцид? Це свідома поведінкова реакція і психічна активність, мета якої – самознищення. Провідними причинами суїциду є конфлікти з батьками або друзями, важка сімейна ситуація, приниження з боку однолітків, нерозділене кохання, тривалі стреси.

На сформовану особистість сильно впливають засоби масової інформації. Часто соціальні мережі дуже тиснуть на психіку дітей, сучасні діти схильні до навіювання і зомбування.

Суїцидальну поведінку взагалі можна передбачити. У дітей змінюється поведінковий і емоційний фон. Тому найкраща профілактика суїциду у підлітків – це розмовляти з ними, питати, що в них відбувається на душі. Коли підліток відчуває, що він нікому не потрібен, що він самотній, що його не розуміють, що його критикують, він бачить єдиний вихід із цієї ситуації – смерть.

Важко дати раду в підтримці, коли дитина відгородилася від усього в світі, знервована та озлоблена. І все ж слід спробувати допомогти таким дітям усвідомити, що коли почуваєшся пригніченим або стурбованим, краще не страждати на одинці, а поділитися своїми переживаннями з людиною, якій довіряєш.

Якщо у дитини спостерігається відчуття, що їй не варто жити, з’явилися думки про самогубство, не гайте часу і швидше звертайтеся за допомогою до психолога.

Необхідно просто приділити їй час і вислухати, і тим самим можна врятувати чиєсь життя!

Бережіть себе і своїх близьких!