Категорії

Талановита Леся Українка надихає на творчість учнів

Звягель – колиска визначної поетеси Лесі Українки. Тут Леся пізнала красу  рідної природи, життя народу і його визвольні прагнення.  У своїх віршах Леся закликає до боротьби, до незламності українського духу: «Сором хилитися, долі коритися».

З  нагоди 152-ї річниці від дня народження письменниці літературно-меморіальний музей Лесі Українки організував конкурс патріотичних арт – плакатів  “Слово – наша зброя».  Ідея заходу полягає не лише у вшануванні пам’яті Лесі Українки, а також у підтриманні бойового духу українців на усіх фронтах.   Каріна Пташник, 6-Б клас, виконала образ  матері – України, до якої звернені слова поетеси: «До тебе Україно, наша бездольная мати, струна моя перша озветься…». Найменша учасниця конкурсу Оксана Лавренюк, 1-А клас, відтворила портрет Лесі Українки – дівчини великої сили волі і мужності, яка Україну любить понад усе на світі: « Слово, моя ти єдиная зброє…». Учні  отримали сертифікати.

Завершився  Всеукраїнський дистанційний конкурс дитячих  малюнків  «Лесині стежинии 2023», організований Школою мистецтв міста Звягеля. Учні школи: Уляна Іхонкіна, 9- Б, Валерія Осіпова, 9-Б, Андрій Михальчук, 9-Б, Анастасія Повх, 11 клас, представили на конкурс  патріотичні  малюнки, відтворивши національну ідею та сучасний погляд на вірші Лесі Українки в реаліях сьогодення. Учні гімназії №10 нагороджені дипломами.

У багатьох  віршах поетеси часто повторюються два слова: “крила” і “пісня”. Ці крила допомагали творити: писати вірші та музику, грати на фортепіано та  малювати, вишивати і в’язати, і завжди поряд була українська пісня. Леся надихала своєю творчістю своїх рідних братів та сестер,  а сьогодні усіх майстрів,   учнів  міста та інших регіонів України. Кожна дитина відповідно до власних здібностей,  можливостей, інтересів відтворює неповторний твір мистецтва, або виконує пісню, грає на інструменті, або танцює. Свої таланти представили учасники Всеукраїнського дистанційного конкурсу «В гості до оселі Лесі Українки», який   був організований  КЗ  «Центром  позашкільної освіти»  Звягельської міської ради  Житомирської області. В номінації декоративно-прикладне мистецтво та живопис були представлені роботи учнів гімназії №10: Анастасії Білоусової, 10 клас,  «Вже сонечко в море сіда», Анни Денисюк, 9-Б ,   «Стояла я і слухала весну», Софії Костриж, 9-Б, «То була тиха ніч-чарівниця, покривалом спокійним, широким простелилась вона над селом, прокидалась над небом зірниця, мов над озером тихим, глибоким лебідь сплеснув білим крилом…», Анастасії Повх, 11 клас, ілюстрація до «Лісової пісні» «Саме озеро, вкрите ряскою та лататтям. Місцина вся дика,але  –  повна ніжної, задумливої поліської краси», Олени Лавренюк, 11 клас, «Ясні хмари, ясне сонце. Певно се країна світла та злотистої блакиті, певно тут не чули зроду, що була негода в світі».

Призові місця отримали у різних номінаціях : Олена Лавренюк, 11 клас, – І місце, Анастасія Повх, 11 клас, – І місце, Софія Костриж, 9-Б, – І місце.  Леся Українка  і нині   надихає на творчість митців та учнів, а її вірші – актуальні сьогодні як ніколи.

Учасникам конкурсу бажаємо творчих злетів та натхнення.

Ольга ЛАВРЕНЮК, учитель образотворчого мистецтва