Категорії

Міжнародний день рідної мови

Мова — найцінніший дар нації, історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат еволюції кожного етносу.

Змалечку виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен в першу чергу створити в своїй душі світлицю, у якій зберігається найцінніший скарб – МОВА. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Ось чому кожен з нас повинен шанувати, берегти і звеличувати рідну мову.

Цікаві факти про українську мову:

Українська мова є однією із найдавніших на нашому континенті.

Лексикон сучасної української мови налічує понад 256 тисяч слів, та за словами дослідників і далі активно розвивається.

Наша рідна мова посідає приблизно 25 місце в рейтингу найуживаніших мов світу. Для 37 млн осіб вона є рідною, а загалом нею володіють приблизно 45 мільйонів осіб з усього світу.

Лише українська мова має парадигму із 7 відмінків (завдяки окремому кличному) на противагу 6 відмінкам у всіх інших східнослов’янських мовах.

На конкурсі краси мов у Парижі в 1934 році українська мова зайняла третє місце після французької та перської, а за мелодійністю українська мова зайняла друге місце, після італійської.

Офіційно першими задокументованими словами нашої мови можна вважати «мед» та «страва». Саме вони в 448 році були занотовані Пріском Панійським.

Найдавнішою українською піснею серед відомих нам є «Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?»

Найуживанішою літерою нашої мови є «П», з неї починається більшість слів.

А от букву «Ф» ми вживаємо найрідше, з неї починаються переважно слова іншомовного походження.

Найдовше слово в українській мові складається з 30 літер: “дихлордифенілтрихлорметилметан” (це хімікат для боротьби зі шкідниками).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *