Категорії

Міжнародний день рідної мови

У Гімназії № 10 Звягельської міської ради із 20 по 24 лютого 2023 року проведено низку заходів до Міжнародного дня рідної мови.

Міжнародний день рідної мови, також Міжнародний день материнської мови (англ. International Mother Language Day) – день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на XXX сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня – 17 листопада 1999 року в Парижі.

У бібліотеці було організовано книжкову виставку «Ми мову називаємо святою», у фоє гімназії  – перегляд відеороликів «21 лютого – Міжнародний день рідної мови», виставку малюнків  «Барвінкова мова».

Квест «Пес Патрон та його друзі на захисті рідної мови» провела завідувачка бібліотеки Вікторія Бриковець.

Паркани думок «Говорімо правильно» облаштовано у класних кімнатах.

Завершено фотоквест «Українська – це модно! Українська – це круто! Єдиній рідній мові – бути!», який стартував 9 листопада, в День української писемності та мови.

Підбито підсумки Шкільної дистанційної олімпіади з української мови «Всеосвіта. Зима – 2023», Всеукраїнської олімпіади з української мови «На Урок. Зима – 2023», Всеукраїнського інтернет-конкурсу «Шістдесятники: літературний спротив»

Нагороджено учасників Відкритого мовного марафону.

Протягом тижня здобувачі освіти переглядали експрес-уроки української мови Олександра Авраменка, випуски програми «Солов’їне шоу».

21 лютого проведено тематичний день  «Ну що б, здавалося, слова…» для учнів 5-11 класів, 24 лютого – тематичний день «Мова і творчість» для учнів 1-4 класів.

«Як і раніше, очевидна істина: мова має значення. Це та рушійна сила, яка об’єднала українців і весь світ та веде до перемоги України. Підтримувати культурне розмаїття, захищати мови корінних народів, утверджувати українську мову як державну, посилювати обороноздатність держави – наше спільне завдання», – зазначив  уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, вітаючи українців з цим святом у 2023 році. 

Отож збережімо рідну мову в усій її чудовій красі для себе й наступних поколінь

 

Олена ОГОРОДНИК, голова ПМК учителів гуманітарного циклу