Категорії

Під Лесиним небом

Леся Українка є однією з найвизначніших постатей України. Талановита мисткиня – це водночас поетичний геній, сталева воля, зворушлива жіночність і  міцна сила духу. 

Саме з нагоди 153-ї  річниці від дня народження Лариси Петрівни Косач у Гімназії № 10 Звягельської міської ради було проведено  тематичний тиждень «Під Лесиним небом» із метою залучення  здобувачів освіти до найкращого надбання української культурної спадщини.  

Для учнів 6 класів було проведено інформаційний дайджест «Відоме й невідоме про Лесю Українку», де вони мали унікальну можливість познайомитися з маловідомими фактами про легендарну поетесу.

Вакульчук  А.В. і Огородник О.В. на базі Центру професійного розвитку педагогічних працівників провели майстерки для учителів української мови і літератури ЗЗСО Звягельської міської ТГ: Скринька ідей «На гостину до Лесі», «Профілі і колажі на уроках української мови і літератури», поділилися своїм новаторським педагогічним досвідом.

Грінь О.А. провела показовий урок, упродовж якого учні 5-А класу подорожували сторінками життя і творчості матері Лесі Українки – Олени Пчілки.

Ульянова  О.В. і Огородник О.В. взяли активну участь у годині читання для учителів української мови і літератури ЗЗСО Звягельської міської ТГ «Письменницький епістолярій Лесі Українки» у Центральному бібліопросторі імені Юрія Ковальського, у покладанні квітів до пам’ятника Лесі Українці, літературно-музичній Плеяді, присвяченій життю та творчості Лесі Українки, у Літературно-меморіальному музеї Лесі Українки.

Виразне та чуттєве декламування віршів продемонстрували учні 9-А у відеочитанні творів поетеси  «Стояла я і слухала весну».  Для  майстерного шліфування навичок виразного читання для здобувачів освіти 7-8 класів було організовано читання вголос цитат із творів Лесі Українки «Хто не жив посеред бурі, той ціни не знає силі…», а для здобувачів освіти 5 класів поетичну альтанку  «Леся Українка та її творчість».

Учні різних вікових категорій взяли участь у Всеукраїнському конкурсі дитячих малюнків «Лесині стежини 2024», присвяченому Дню народження Лесі Українки.

Окрім того, у  гімназії  відбулася презентація книжкової виставки  та цікавої тематичної полички «Лесині слова».

Неоціненний творчий спадок, життєві принципи і сила духу славетної Лесі Українки завжди будуть у пам’яті кожного українця. Історія світової культури, мистецтва, мабуть, не знає іншої жінки, гідної такого захоплення, такої глибокої шани.  Її ім’я уособлює саму Україну.