Категорії

Тиждень медіа та інформаційної грамотності

   Дезінформацію та фейки, маніпуляції та викривлення фактів дедалі складніше відрізнити від правди. Тому протистояти поширенню пропаганди потрібно нестандартно та креативно.

   Це і стало метою тематичного тижня популяризації медіаграмотності і розвитку критичного мислення в Гімназії № 10.

   Навчитись медіаграмотності — важливо, але лише невелика кількість людей сама буде шукати відповіді чи перевіряти факти на спеціалізованих ресурсах. А що ж робити з рештою? З тими, хто не ставить під сумнів інформацію навколо та може легко потрапити під вплив пропаганди?

    У межах тижня медіа та інформаційної грамотності у закладі проведено низку заходів, під час перебігу яких здобувачі освіти збагатили свій словник такими термінами: авторське право, бот, дезінформація, достовірність, емоційні тригери, інфлюенсер, інформаційна бульбашка, клікбейт, кукіс, троль, фейк, фітинг та ін.; взяли участь всеукраїнському уроці від національного проекту «Фільтр», у грі «Пропала грамотність?» на вміння фільтрувати інформацію, що потрапляє до них із широченного медіаполя, квізі на перевірку критичного мислення.

  Медіаграмотна людина усвідомлює, що її оточує інформаційний хаос, має навички критичного мислення, відрізняє оціночні судження від фактів.

    Отож 27 жовтня 2022 року учителі гімназії разом із учнями взяли участь у національному тесті з медіаграмотності. Кожен учасник зміг перевірити, наскільки добре вміє боротися з фейками та відрізняти ворожу пропаганду. Усі отримали сертифікати.